dimarts, 24 de gener del 2017

Treballs de recerca 2017: Efecte d'algunes nanopartícules en cèl.lules tumorals

El meu treball de recerca ha consistit a fer una investigació sobre com afecten les nanopartícules en el tractament de cèl.lules tumorals, ja que el càncer és una malaltia molt coneguda però encara no hi ha cap cura definitiva.

He dividit el meu treball de recerca en dues parts. A la primera part, es pot trobar informació sobre aquesta malaltia, els tractaments com la quimioteràpia i també sobre les nanopartícules, les seves propietats i els seus efectes en les cèl.lules tumorals. Finalment, faig una explicació dels tipus de microscopi que he utilitzat durant la meva recerca. La segona part del meu treball han estat les pràctiques de laboratori. Totes aquestes pràctiques les vaig realitzar a l'UAB gràcies al programa ARGÓ. El que vaig fer va ser encapsular dos fàrmacs quimioterapèutics com són el cisplatí i la doxorrubicina, d'aquesta manera vaig obtenir-ne les nanopartícules. Posteriorment, vaig realitzar-ne tres experiments. El primer va ser la preparació d'uns portaobjectes per veure la internalització de les nanopartícules a les cèl.lules HeLa amb microscopi de fluorescència. El segon va ser l'observació de la internalització de les nanopartícules amb microscopi confocal i el darrer experiment van ser unes proves de citotoxicitat de les nanopartícules i els fàrmacs sense encapsular per comparar els resultats. Finalment he realitzat una pàgina web en anglès (http://aidagc28.wixsite.com/nps-tumourcellson es pot trobar méd informació, fotografies i els vídeos del meu canal de youtube de les pràctiques realitzades al laboratori.

Segons els resultats obtinguts, puc afirmar que la meva hipòtesi era vertadera i que les nanopartícules tenen un millor efecte contra el càncer que els fàrmacs utilitzats habitualment. Gràcies al programa ARGÓ he pogut formar part d'una investigació realitzada per especialistes en aquest camp de la biologia i m'ha ajudat a assegurar que en un futur em vull dedicar a la investigació.


Aida G.C., alumna de 2n de Batxillerat