dijous, 26 de gener del 2017

Treballs de recerca 2017: Biodiversitat d’avifauna en una finca situada al Vallès Oriental

Catalunya és un país privilegiat per la varietat d'espècies d'ocells i la quantitat d'exemplars observables en totes les estacions de l'any. Els ocells són uns bons indicadors de la qualitat ambiental d’un territori i per això són motiu de seguiment. 

La hipòtesis del meu treball és que a una finca rural situada al Vallès Oriental, malgrat tenir una extensió de només 30 hectàrees, hi ha una gran riquesa d’avifauna, i això és degut a la diversitat d’hàbitats que hi trobem. A l’àrea d’estudi podem diferenciar tres entorns que es classifiquen en: camp de conreu, bosc mixte, i zona de bases i riera. L’objectiu principal del treball és identificar les espècies d’ocells i la seva abundància a Can Manent durant tot un any.

En total es van identificar 6125 ocells durant les 112 hores de treball de camp a la finca, 4736 (77.3%) per observació visual auditiva (censos i transsectes) i 1389 (22.7%) per captura amb xarxes (anellament científic). I es van identificar un conjunt de 104 espècies.

Espècies molt freqüents a la zona com la mallerenga carbonera, la cadernera, el pardal comú, la merla i el rossinyol bord i algunes poc freqüents com la cotorra de Kramer, l’ànec mandarí, l’agró blanc, el martinet de nit entre d’altres.

Podem dir que les dimensions de Can Manent, la seva vegetació, el clima i els seus diferents hàbitats fan d’ella un paratge idíl·lic per a l’avifauna. S’ha conclòs la meva hipòtesi amb èxit i l’objectiu s’ha assolit, he pogut fer un recull d’informació de cadascuna de les espècies observades i capturades. Aquest treball ha estat una experiència molt positiva, m´ha fet comprendre la natura d’una manera diferent. He descobert el potencial de vida que hi ha als nostres camps, boscos i territoris.

Aquest treball i la creació d’una pàgina web en anglès serveix com a eina de divulgació per donar a conèixer els ocells en un àrea geogràfica propera.

https://sites.google.com/site/birdsofaruralcataloniasestate/




Marina T., alumna de 2n de Batxillerat.