divendres, 30 d’octubre del 2015

VÍDEO PLATÓ

Penjo un vídeo (www.filoselectivitat.cat) sobre la filosofia de Plató. En ell trobareu els aspectes fonamentals del seu pensament.




https://vimeo.com/67769305 

dimarts, 27 d’octubre del 2015

Isaac Newton i Albert Einstein

Un cop vista la cinemàtica, o almenys una part, ens aventurarem en la branca de la física que ens permet explicar el perquè del moviment. No ho podem fer sense treure’ns el barret davant d’un dels millors científics de la història, potser el millor físic que la humanitat ha conegut.  Gràcies a les aportacions de Newton, la física va donar un salt de gegant i ningú va fer ombra a la seva genialitat. Tan sols Albert Einstein va posar-se a un nivell semblant. 

https://www.youtube.com/watch?v=_FHlBcJCo4E

Us  deixo l’enllaç d’un vídeo resum de les grans aportacions dels dos genis de la física, els pares de les dues fórmules més importants i transcendentals de la ciència:


dimecres, 21 d’octubre del 2015

Repte matemàtic 2n BAT

Per resoldre aquest repte cal recordar les transformacions de funcions...

Les gràfiques de les funcions reals f i g es troben a la figura. Quina és la relació entre f i g?


Repte matemàtic 1r BAT

Aquí us deixo el repte matemàtic del mes d'octubre...


El quadrat de la figura té els costats de longitud 1. Quina és la longitud exacta del radi del cercle menut?






dimarts, 20 d’octubre del 2015

Repte mes d'octubre - 2n Mates CCSS

Recordeu que és la geometria? Apa, doncs ja podeu fer un repàs si voleu resoldre l'enigma del mes d’octubre!

Aquí teniu un quadrat de 12 unitats de costat. 


Dins teniu una estrella dibuixada tal que la seva àrea és una tercera part de la del quadrat. Fent els càlculs necessàries, calculeu el valor del radi de la circumferència inscrita dins l’estrella. Envieu la resposta a tr.ichorta@gmail.com o si voleu el feu en paper i me'l doneu. Bona sort!

Repte mes d'octubre -1r Mates CCSS

Nois i noies de primer de batxillerat de CCSS. Aquí teniu el repte del mes d'octubre.
Siguin tres nombres amagats darrera unes lletres. Cada lletra, D, O, R, M i A  li correspon un valor numèric de 0 al 9. Sabem que els tres nombres sumats donen 2.395.



El repte és buscar quin valor numèric li correspon a cada una de les lletres. Envieu les respostes a tr.ichorta@gmail.com. Bona Sort!

divendres, 9 d’octubre del 2015

Newsletter


Des d'avui,  ja podeu estar informats de les novetats del Blog de Batxillerat de manera immediata. Només cal que introduïu el vostre compte de correu electrònic al widget de la part superior de la columna de la dreta i cada vegada que hi hagi una nova entrada al blog rebreu una notificació al vostre correu.

Connecta't amb Batxillerat!

dijous, 8 d’octubre del 2015

Com presentar un indret literari...

Com ja sabeu, una opció molt llaminera per arrodonir un bona nota a les assignatures de Literatura universal i de Català és la feina voluntària. Avui em centraré en la popular Referents literaris al carrer.

"Literatura al carrer... Espais urbanístics dedicats a la temàtica literària: autors, obres, moviments, personatges..."

Com a referents de carrer entenc tant carrers, com passatges, com places, com avingudes, etc. que puguem trobar al nomenclator de la ciutat de Barcelona.

No entraria en aquest nucli temàtic de què parlo la font de la Caputxeta vermella del pg. Sant Joan o el bust de Narcís Oller a la plaça que du el seu nom però, òbviament, els comptaria com a referents literaris (fonts i escultures pas surten al nomenclator).

Enguany, he obert dues opcions:

Opció a. Amb una apujada de nota de +0,1p per referent presentat (fins a 2p), en el cas que es presenti (i alerta que si no és pas així no els tindré en compte) de la següent manera: dins d'una carpeta (parlo de presentar-lo en un llapis de memòria) el nom de la qual ha de ser el nom del carrer i entre parèntesis el nom de l'alumne,

p.e. Eiximenis, c. (Company)

hi he de trobar tres arxius:

una foto .jpg en què aparegui la placa en què resti identificat el nom del carrer;


una foto .jpg en què aparegui l'alumne amb la placa de la foto anterior




i un document Word .doc o .docx en què hi hagi la foto de la placa (sense alumne) i seguidament la informació trobada al nomenclator (incloent-hi el districte), una imatge del plànol en què resti situat el referent i un parell d'obres esmentades si el referent és un escriptor.


(foto placa carrer)

Fra Francesc d'Eiximenis (Girona, 1327 - Perpinyà, 1409). Escriptor i franciscà menor. Representant de la literatura política, social i costumista catalana.

Districte: Sant Andreu

Obra: Lo Crestià

Situació al plànol:




Casuística: què passa si el referent és de fora de Barcelona? El nom de la carpeta ha d'incloure la població, i en el cas que la població pas tingui nomenclator, s'ha de cercar-ne la informació a una altra banda. En aquest cas com és de fora de Barcelona, apujarà la nota +0,2p

Opció b. (apuja +0,2p) Exactament igual que l'opció anterior però en comptes de presentar-lo en una carpeta dins d'un llapis de memòria, s'ha de `presentar fent servir el Google Maps. És a dir, heu de situar el punt del referent al mapa i aconseguir que clicant-lo en surti, a banda de la informació demanada a l'opció a, la foto del referent a què ens estem referint.

Com presentar el referent? Compartir el mapa amb mi.

Mostra: literatura al carrer (cerqueu-hi Eiximenis)

Apunts: Com crear un mapa personalitzat, tutorial maps (un de molts)

I, com sempre, si hi ha cap dubte, feu-me'l saber...






dimecres, 7 d’octubre del 2015

FICCIONS, l’aventura de crear històries...

Tant si t'agrada escriure individualment com si ho fas en equip, no et pots perdre Ficcions...

Us en faig arribar la informació tal i com l'he rebuda jo:



El funcionament
El concurs es desenvoluparà a través del web www.ficcions.cat, un punt de trobada totalment renovat, on a més de publicar-hi les seves històries, els participants podran trobar-hi notícies, entrevistes i enllaços d’interès per desenvolupar l’activitat. FICCIONS consisteix en la creació d’una història literària de tres capítols a partir d’un dels cinc inicis de novel·les d’autors nacionals i internacionals que proposem. En edicions passades s’han utilitzat textos de: Haruki Murakami, Bernat Metge, Blanca Busquets, Pep Coll, Suzanne Collins, Xavier Moret, Andrea Camilleri entre d’altres.

S'hi pot participar individualment o en grups de fins a tres persones.

El jurat i els premis
FICCIONS començarà el període de registre el 2 de novembre fins al 23 de febrer (inclòs), el 2 de febrer començarà la pujada del primer capítol i s’acabarà el 7 d’abril de 2016 amb l’entrega de l’últim. El jurat, format per persones vinculades al món de la literatura i de l’educació, valorarà la qualitat i l’originalitat de les històries. El veredicte es farà públic a l’acte de cloenda al maig, on els finalistes i el professorat hi seran convidats.



En aquesta edició el primer premi serà un iPhone o una Play Station 4, en funció del que els participants hagin triat en el moment de la inscripció, per a cada membre del grup guanyador.
El segon premi serà un iPod Touch i els guanyadors territorials com a reconeixement a la millor història de cada zona rebran un iPod shuffle.


Ja ho sabeu, si us hi animeu feu-m'ho saber i us acompanyaré en aquesta aventura escriptora...

dissabte, 3 d’octubre del 2015

Posa't a prova...

Així de fàcil és d'entendre: el Posa't a prova és un recurs brutal que us permetrà de repassar qüestions de qualsevol assignatura que trobareu a les PAU.



Si ben és cert que les hi trobareu totes, també ho és, pel que diuen els que saben, que és la de llengua catalana la més cercada i utilitzada. Alerta, però, de l'ús que en feu perquè podeu caure al parany de creure que consisteix a encertar i prou. Demostreu que podeu arribar més enllà i proveu de justificar les opcions errònies. Recordeu que s'aprèn més de les errades que dels encerts (i més si són a la babalà).

Ja en sentireu parlar més endavant, si és que no n'heu sentit a parlar ja...

Gaudiu-ne!